Személyes átvételt szeretnél? Egyeztess időpontot: +36306550142

A nehézlégzés lelki okai

Vajon milyen lelki hátterű problémák okozhatják a légszomjunkat, a nehézlégzésünket? Mi az, amit nem tudunk feldolgozni, befogadni, vagy kimondani? Feltehetjük magunknak ezeket a kérdéseket, ha légzőszervi betegségekkel küzdünk, hiszen a legtöbb megbetegedés hátterében különböző lelki okok állnak.

A pszichoszomatika a testi tünetek és a mögöttük álló lelki folyamatok összefüggéseivel foglalkozó tudományág. A légzés a lelket, és az érzelmeket, az önkifejezést szimbolizálja, ezért sok esetben a megbetegedések okozója érzelmi alapú. Gyakori eset, hogy fojtogató légkör vesz minket körül, ami ezáltal nehézlégzést okoz. A légzés megváltozása az érzelmi reakciók kísérőjelensége, akár pozitív akár negatív kimenetelű, az azt kiváltó esemény, a testi betegségek is a légzés megváltozásával járnak, és ezáltal okoznak légszomjat, nehézlégzést. 

Bővebben kifejtettünk néhány nehézlégzést okozó megbetegedést, hogy megtudhassuk milyen esetleges lelki problémákkal állhatnak szemben a betegek.

Asztma lelki okai

Az asztma lelki hátterében több tényező is szerepet játszhat a biológiai, és egyéb külső környezeti tényezők mellett, pszichológiailag szóba kerül, az öröklődés, a szülési traumák, a gyermekkori organikus megbetegedések, és emlékek, átélt lelki, vagy fizikális traumák is. Néhány felvetés szerint az asztma kialakulásában szerepet játszik az anyai kötődéssel kapcsolatos problémák, ha az anya túlzottan gondoskodó, esetleg visszautasító a gyermekkel szemben. Az asztmás betegek sok esetben szenvednek önértékelési zavarokban, jellemző rájuk a szorongás, és depressziós tüneteket is produkálhatnak. Érzékenyebb emberek az átlagnál, akikben túlteng a szeretet és a törődés utáni vágy.

A nehézlégzés lelki okai

Hiperventilláció lelki okai
A hiperventillációt a lélegzetvétel felgyorsulása és elmélyülése jellemzi. Légszomj, mellkasi szorítás, és szapora szívdobogás kíséri, amit sok esetben a szorongás idéz elő. A betegeket kötelességtudóknak, alkalmazkodóknak jellemzik, akik a saját igényeiket visszatartják, túlzottan féltik a biztonságot nyújtó kapcsolataikat, amik elvesztésének gondolata a rohamok kiváltója is lehet.

Köhögés lelki okai
Köhögés formájában jelenik meg az elfojtott harag, düh, amiket képtelenek vagyunk szavakba önteni valamilyen oknál fogva, ezáltal köhögés formájában “mondjuk ki”, ez az, ami oldja a bennünk túltengő belső feszültségeket.

Felső légúti megbetegedések
A felső légúti megbetegedések nagyon gyakori jelenség. Leggyakoribb lelki okai a kudarctól való félelem, és a depresszió is.

A lelki okokon túl, az Airofit légzéstréner segítségére lesz a nehézlégzés elleni küzdelemben, vegye kezébe az irányítást, és lélegezzen újra könnyedén. Nemcsak a nehézlégzésének vethet véget a légzéstrénerünkkel, hanem javíthat az életminőségén is, akárcsak a mentális egészségén. És hát tudjuk jól, hogy az egészségünk a legfontosabb!

Kattints ide és tedd a kosaradba a neked megfelelő légzéstréner eszközök egyikét!