Személyes átvételt szeretnél? Egyeztess időpontot: +36306550142

Hogyan növelje a vitálkapacitását?

A létfontosságú vitálkapacitás az a levegő teljes mennyisége, amelyet a tüdő képes befogadni. Az életkor előrehaladtával a tüdő kapacitása lassan csökken, ezért az átlagos és a normál életfontosságú tüdőkapacitás is életkoronként változik. De más tényezők, mint például a krónikus tüdőbetegségek, például az asztma, a COPD és a dohányzás szintén befolyásolhatják tüdőműködésünket, és jelentősen csökkenthetik a létfontosságú tüdőkapacitást. A létfontosságú vitálkapacitását hatékonyan javíthatja, ha légzőgyakorlatokkal edzi a tüdejét. 

Miért érdemes a létfontosságú tüdőkapacitás javítására összpontosítani? 

A jó egészség megőrzéséhez szervezetünknek oxigénre van szüksége. Oxigént lélegzünk be és szén-dioxidot lélegzünk ki, de a tüdőnk felelős ezeknek a gázoknak a cseréjéért, hogy a szén-dioxid távozzon, és oxigén kerüljön az agyba, a szívbe és az izmokhoz. 

A teljes mértékben működő légzőrendszerhez jó tüdőkapacitás szükséges. Ez elengedhetetlen a tüdő egészségéhez, és edzéssel érhető el. Ez az egyik oka annak, hogy a légzőgyakorlatok professzionális szinten számos sportág szerves részét képezik. Nagyobb létfontosságú tüdőkapacitással növelheti a szervezetében az oxigén mennyiségét.

A csökkent létfontosságú tüdőkapacitás viszont légszomjat és légzési nehézségeket okoz. Ez néha tüdőbetegségek vagy dohányzás következtében fordulhat elő. Az is lehet, hogy normális vitál- és tüdőkapacitása van, de azt tapasztalja, hogy ereje és teljesítménye nem elég jó. Légzőgyakorlatok végzésével a lehető legjobb módon javíthatja a létfontosságú tüdőkapacitását. Egyszerűen képes lesz arra is, hogy tovább tudjon edzeni, mielőtt elfogyna a levegője. Erősíti az izmokat, segít csökkenteni a légszomjat és növeli az állóképességet. 

A légzés erősítésére és az optimális létfontosságú tüdőkapacitásra való összpontosítás számos előnnyel jár: 

  • Erősebb légzőizmok
  • A légzés optimalizálása
  • Javított tüdőfunkciók
  • Megnövekedett oxigénellátás az agyban, ezáltal tisztább és koncentráltabb az elme
  • Megnövekedett oxigén az izmokhoz, ezáltal pozitív hatással van a fizikai formára és a teljesítményre 
  • Javított állóképesség és kitartás 

Az Airofit légzéstréner előnyeit három különböző szempontra osztjuk, amelyek mind befolyásolják fizikai teljesítményt. Ezek, a létfontosságú tüdőkapacitás, a légzési erősség és anaerob tolerancia. A létfontosságú tüdőkapacitás javítását célzó gyakori légzőgyakorlatok közé tartozik az intervallum edzés, az ajak összeszorított légzése és a hasi légzés. 

 

Intervallum edzés

Az intervallum edzés akkor jó, ha az állóképességét azonnal szeretné javítani. Az intervallum edzés kemény fizikai gyakorlat elvégzését foglalja magában, majd pihenőidőket, amelyeket egy edzés során többször megismételnek. Például 1 percig a lehető leggyorsabb tempóban fut, majd 2 percig lassú tempóban. Mind az anaerob, mind az aerob rendszert tudjuk edzeni az intervallum edzés során. 

A nagy intenzitású fázisban tejsav képződik, ami fájdalomhoz és izomfáradtsághoz vezet. A felépülési (lassú) fázisban a szív és a tüdő együttműködik a tejsav lebontásában és oxigénnel való visszafizetésében. A belégzési izmok edzése kiegészíti ezt a folyamatot a tejsav folyamatának felgyorsításával.  

Összeszorított ajaklégzés

Az összeszorított ajaklégzés akkor jó, ha meg akarja tanulni, hogyan lassítsa le a légzését, hogyan javítsa az oxigén és szén-dioxid cseréjét, valamint hogyan kondicionálja légzési mintáját. Az összeszorított ajak légzésének gyakorlásához lassan lélegezzen be az orrán, és a lehető leglassabban lélegezzen ki az összeszorított ajkain keresztül. Ennek legalább meg kell kétszereznie a belégzéskor szükséges időt. Ismételje meg a gyakorlatot ahányszor csak lehetséges.  

Hasi légzés 

A hasi vagy rekeszizom légzés a mély lélegzetvétel gyakorlata. Növeli a szervezetnek és az izmoknak szükséges oxigén mennyiségét. Ha szeretné tudni, hogy mély hassal vagy a mellkasával lélegez, tegye a kezét a mellkasára és a hasára. Vegyen mély levegőt, és nézze meg, melyik keze emelkedik fel leginkább. A hason lévő kéznek kellene fentebb lennie, de sajnos sokunk számára ez a mellkas. 

Légzőizom edzés

Ha légzőizom edzést végez, mélyeket lélegezzen be az orrán keresztül, és lélegezzen ki minél tovább a száján keresztül. Ha orvosi lélegeztető készülékkel edz az edzések között és ellazult állapotban, akkor is növelheti a tüdőkapacitását. A készüléken keresztül ellenállást kényszerítenek a rekeszizom és a bordaközi izmokra. Ez fáradtságot okoz, és az izomszövet elkezdi túlkompenzálni ezt a fáradtságot. Ennek eredményeként a légzőizmok, amelyek elősegítik a tüdő kapacitásának növelését, fokozatosan megerősödnek. Az Airofit légzőtréner edzésével ugyanezt elérheti. Fokozatosan növelheti az edzése idejét és erejét, ahogy fejlődik. 

Az Airofit légzéstréner kizárólagos magyarországi forgalmazója: https://legzestrener.hu

Kattints ide és tedd a kosaradba a neked megfelelő légzéstréner eszközök egyikét!