Személyes átvételt szeretnél? Egyeztess időpontot: +36306550142

Szokásteremtés. Mi is ez?

Szokások: Az agya egy robotpilóta

Az emberi agy számos rendkívüli képességgel rendelkezik, és a gyakran végzett tevékenységek automatizálása sokkal könnyebbé teszi az életünket. Képzelje csak el, ha minden alkalommal, amikor feláll sétálni, úgy kellene tennie, mint egy kisgyermeknek, és minden mozdulatra koncentrálnia kellene. Mindannyian tapasztaltunk már gyaloglást, kerékpározást vagy vezetést egy ismerős útvonalon, és ezt öntudatlanul tesszük. Ez értékes agyteret szabadít fel más fontos (vagy nem túl fontos feladatokhoz az okostelefonok korában…)

Megszokás

Egy tanulmány azt sugallja, hogy átlagosan körülbelül 2 hónapba telik egy új szokás kialakítása. De óriási eltérések vannak az egyének között, és személytől/szokástól függően ez 18 naptól 254 napig változhat!

Bebizonyosodott, hogy a pozitív szokások kialakítása a kulcsa egy sokkal teljesebb, boldogabb és sikeresebb élethez. Eltarthat egy ideig, amíg a szokások megragadnak, de a megtérülés megéri az erőfeszítést!

“Amit minden nap csinálsz, az többet számít, mint az, amit csak néha teszel.”  

Gretchen Rubin, szerző

Azok az emberek, akik bármilyen hosszú ideig sportolnak, de csak néha – nem lesznek igazán eredményesek. A rendszeres, szorgalmas edzés kifizetődik. Azok pedig, akik ezt nem szokták meg, gyakran azt tapasztalják, hogy a motivációjuk idővel elhalványul. A fogyókúrához hasonlóan a nem szokásokon alapuló fitneszrendszer is gyakran kudarcot vall, és az emberek visszakerülnek oda, ahonnan elkezdték. 

Az új szokások kialakítása

James Clear, az Atomic Habits című nemzetközi bestseller szerzője tud egy-két dolgot a szokások kialakulásának folyamatáról. Elmagyarázza a 4 kulcsfontosságú összetevőt és azt, hogy ezek hogyan vezetnek a szokások kialakulásához: 

„ Jelzés,, vágy, válasz, jutalom.  A jelzés vágyat vált ki, amely választ motivál, amely jutalmat biztosít, amely kielégíti a vágyat, és végül összekapcsolódik a jelzéssel. Ez a négy lépés együtt egy neurológiai visszacsatolási hurkot alkot – jelzés, vágys, válasz, jutalom; jelzés, vágy, válasz, jutalom – ez végső soron lehetővé teszi az automatikus szokások kialakítását.”

Keresse a jeleket és a vágyakat, legyen tudatában a szokásos reakcióinak és annak, hogy  a jutalmak hogyan tartják fent a szokást.

A következetesség kulcsfontosságú

A pozitív szokások következetes megvalósítása óriási hatással lehet az élete számos területére. 

„Azok vagyunk, amit többször is csinálunk. A kiválóság tehát nem tett, hanem szokás.”

Will Durant, Arisztotelész után

Próbáljon ki egy új szokást legalább néhány hónapig! Próbáljon meggyőződni arról, hogy a kívánt szokást következetesen hajtja végre. Ha a légzésgyakorlattal kezdi, meg fog lepődni, milyen gyorsan kezdi látni az eredményeket. Nem csak az alkalmazás által mért eredményeket, hanem azt is, hogyan érzi magát. 

A motiváció elindít. A szokások tovább visznek.

Az általános tapasztalat azt mutatja, hogy a légzéstréning elvégzésére kijelölt napszak hatékonyabb, mint a megfelelő hangulat vagy motivációs szint várása. Azok számára pedig, akik megszokják a napi edzési szokásokat, az előnyök gyorsan mutatkoznak. Ha a motivációra kell hagyatkoznunk, amikor valamilyen fontos feladatot kell végrehajtanunk, hamarosan azon kapjuk magunkat, hogy nehézségekkel küzdünk. Emberek vagyunk – legtöbbünk számára a motiváció nem korlátlan erőforrás. Tegye tehát szokásává, és nézze meg, mennyivel könnyebbé válik az élet!

A siker szokása

Mindannyian profitálhatunk a pozitív szokások erejéből. Ha kihívást teszünk magunknak a folytatásra, és esélyt adunk a szokásnak, hogy megmaradjon, megváltoztathatjuk az életünket. Ez olyan, mint a megtakarítás kamatai. (Emlékszik rá?)

Minden győztes és minden sikertörténet mögött ott állt egy személy, aki megpróbált önmaga jobb verziója lenni. Egy ember, akinek van célja és motivációja a próbálkozásra. A jutalom lehet aranyérem, jobb erőnlét vagy egyszerűen az egészség. Azáltal, hogy szokássá teszi ezt a viselkedést, esélyt ad magának a sikerre.

Az Airofit légzéstréner kizárólagos magyarországi forgalmazója: https://legzestrener.hu

Kattints ide és tedd a kosaradba a neked megfelelő légzéstréner eszközök egyikét!